Fredrik I och Adolf Fredrik – Sveriges sämsta kungar?

Deras eftermäle har inte blivit nådigt, men hur var det egentligen att vara kung i Sverige?
Beskrivning

Ingemar Ottosson undervisar i japansk historia och intresserar sig särskilt för landets dramatiska moderna historia, till exempel "det första japanska undret" efter 1850, industrialiseringen och utvecklingen fram till andra världskriget.
För tillfället ägnar han sig åt att studera ett ganska bortglömt källmaterial, nämligen västerländska tidningar som utkom i 1800-talets Östasien.
Ottosson är sedan många år regelbundet gästprofessor vid kinesiska universitet.

Fredrik I och Adolf Fredriks eftermäle har inte blivit nådig, men hur var det egentligen att vara kung i Sverige under frihetstiden? Hur kom det sig att just dessa två – båda tyskar, hamnade på tronen i Sverige? Vi ska tillbaka till decennierna efter Karl XII:s död. En tid som allmänt betraktas som kungamaktens bottenmärke i det gamla Sverige. Enväldet var dött, men det var långt till demokrati. Kungens namnteckning ersattes av en stämpel. Främmande makt lade sig i svensk politik och mutorna flödade. Hur hanterade Adolf Fredrik och Fredrik dessa utmaningar och vad är egentligen kriterierna för en bra eller dålig kung?
Ingemar Ottosson gör ett återbesök i 1700-talets Sverige.

Föreläsare: Ingemar Ottosson
När: Måndagen 19/10 kl. 13.30 - 15.30
Plats: Ulriksbergskyrkan
Aktivitetens nr: 102
Kostnad: 200 kr för hela föreläsningsserien

Kontakt information

Expeditionstider:

Senioruniversitetet:

i samverkan med

Följ oss:

Scroll to Top